Ističući uspješno upravljanje portfeljem stanova i poslovnih prostora, iz tvrtke su izvijestili i o lanjskim ukupnim prihodima od 20,8 milijuna eura, uz porast za 19 posto na godišnjoj razini, dok je neto dobit iznosila oko četiri milijuna eura.

Navode da je rast prihoda rezultat porasta efikasnosti upravljanja potraživanjima i naplatom, povećanog portfelja te priznavanja dijela prihoda od ulaganja u nekretnine putem EU sredstava.

U 2023. godini tvrtka je realizirala rekordna tekuća i investicijska ulaganja od 8,6 milijuna eura koja su značajno poboljšala vrijednost nekretnina, ističu. Navedena ulaganja, uključujući i obnovu i opremanje 125 stanova za privremeno zbrinjavanje građana pogođenih potresom, u isto su vrijeme utjecala i na 40-postotno povećanje ukupnih rashoda u odnosu na 2022., zajedno s učincima inflacije na troškove usluga i režija te znatnim porastom broja nekretnina na upravljanju, kažu iz Državnih nekretnina.

Pod državnim upravljanjem više od 12 tisuća nekretnina

Tijekom prošle godine tvrtka je sklopila 337 ugovora o zakupu poslovnog prostora i najmu stanova. Povećan je broj natječaja i poslovnih prostora ponuđenih tržištu, odnosno objavljeno je devet natječaja za zakup i tržištu je ponuđen 201 poslovni prostor u cijeloj Hrvatskoj. Ukupna vrijednost svih aktivnih ugovora o zakupu prostora krajem 2023. iznosila je više od 75 milijuna eura, izvijestili su iz Državnih nekretnina.

Napominju i da je portfelj nekretnina tvrtke značajno porastao nakon stupanja na snagu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH te je tvrtka trenutno u lipnju upravljala s više od 12 tisuća nekretnina.

Zakon je uz 45-postotno povećanje portfelja nekretnina donio i proširenje radnih zadataka u pogledu prodaje i razvrgnuća te je društvo u rješavanje preuzelo i više od tri tisuće novih predmeta. Svemu tome prethodili su reorganizacija i sistematizacija tvrtke, kadrovska ojačanja i definiranje novih poslovnih procesa, a sve kako bi se krenulo s novim zadacima već u 2024., izvijestili su iz Državnih nekretnina.

- Uspješno smo upravljali nekretninama u 2023., a nošeni tim rezultatima i dosadašnjim radom, u 2024. smo ušli optimistično i ubrzano s obzirom na nove zahtjeve zakonskih odredbi prema kojima uz dosadašnje poslove radimo i prodaju i razvrgnuća. Očekujemo da ćemo uz planiranih 200-tinjak poslovnih prostora koje ove godine nudimo u zakup, pripremiti i prvih 50-tak nekretnina za prodaju i razvrgnuće -  rekla je članica uprave i direktorica Državnih nekretnina Mirela Habijanec u izjavi koja se prenosi u priopćenju.