Prije nekoliko dana u Zagrebu je dovršena gradnja najvišeg hrvatskog nebodera. Kako piše Večernji list, "toranj" u Strojarskoj ulici visok je 96,15 metara, ima 25 katova i terasu na samom vrhu sa prekrasnim pogledom na metropolu.

 

Gradnja je trajala 26 mjeseci, a golemi poslovno-stambeni kompleks investicija je domaće tvrtke VMD promet teška oko 100 milijuna eura (koliko je otprilike stajalo otvaranje zagrebačke Ikee).

 

Prema riječima direktora tvrtke Antuna Mikeca, riječ je o najvećem projektu koji se u u posljednje dvije godine gradio u Hrvatskoj - uz veliki neboder, kompleks čine i manji neboder od 13 katova u kojem već nekoliko mjeseci posluju brojne tvrtke i institucije, dvije stambene zgrade sa 111 stanova veličine od 60 do 130 četvornih metara te dvije manje poslovne zgrade. 

Ispod cijelog kompleksa prostire se velika popločana podzemna garaža sa 850 parkirnih i garažnih mjesta te zasebnom autopraonicom. Unutar kompleksa nalazi se i dvorana za aerobik, sauna te dvorana za sastanke, prezentacije te rođendane i proslave.

 

Tu je i privatan vrtić za 70-ak djece zaposlenih i stanara. Unutar kompleksa smještena je i trgovina mješovitom robom, dva restorana i kafića, a prostore su zakupile i privatne škole, ordinacije te najjače svjetske tvrtke i institucije. Poslovni prostor tvrtka iznajmljuje za 12,5 eura  po kvadratu (uz 2,5 eura po kvadratu za sve režijske troškove), a stanovi su planuli za cijenu od 2200 do 2400 eura po kvadratu.

 

Ova velika investicija u državnu blagajnu donijela je 130 milijuna kuna različitih poreza, a u gradsku 26 milijuna kuna za komunalnu naknadu. Na gradnji kompleksa u špici je sudjelovalo i 900 radnika, piše Večernji.

 

 

 

 

Izvor: poslovni.hr