Prema podacima portala Crozilla.com cijene najma poslovnih prostora, kao i njihove kupoprodajne cijene već su neko vrijeme u padu.

Recesija i nezavidno gospodarsko stanje narušili su sliku tržišta nekretnina, te time i potražnju za poslovnim prostorima. Već i sama šetnja širim središtem Zagreba, odaje stanje na tom tržištu, a prazni poslovnih prostori slike su koje se ponavljaju. Prostori nekadašnjih zagrebačkih obrtnika i trgovaca danas zjape prazni, te unatoč nižim cijenama od nekadašnjih dugo čekaju nove „stanare“.

Prema podacima portala, rujanske kupoprodajne cijene, ali i cijene najma poslovnih prostora uvelike se razlikuju od onih iz 2010.godine, točnije bilježe mnogo niže vrijednosti. Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako cijene najma poslovnih prostora bilježe manji pad cijena od onih kupoprodajnih, što i nije neobično budući da većina poduzetnika boravi u unajmljenim poslovnim prostorima.

 

Cijene uredskih prostora

 

Prema podacima portala, kupoprodajne cijene uredskih prostora i ordinacija tijekom rujna bile su u prosjeku 12,6 posto niže no u kolovozu 2010.godine.Prosječna tražena cijena ureda i ordinacija u Zagrebu se kreće oko 1364 eura po metru kvadratnom, što je gotovo 35 posto niže no u kolovozu 2010.godine. U Zadru je cijena takvih prostora u istom razdoblju pala za oko 32 posto, te je tijekom rujna iznosila 1413 eura po „kvadratu“. Pula bilježi pad od 12 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1647 eura.

Prema statistikama Crozille, u pojedinim gradovima na moru rujanske su cijene poslovnih prostora bile više no prije nekoliko godina: prosječna tražena cijena u Splitu iznosi 2278 eura po metru kvadratnom, a u Rijeci 1548 eura- što je preko 100 eura po „kvadratu“ više no u kolovozu 2010.godine.

 

Cijene najma uredskih prostora

 

Statistike cijena pokazale su kako su prosječne tražene najamnine zagrebačkih ureda i ordinacija tijekom rujna iznosile nešto manje od 9 eura po metru kvadratnom, a prije četiri godine 12 eura, pa razlika u cijeni iznosi preko 25 posto. Najveća razlika zabilježena je u Puli, gdje je prosječna tražena rujanska cijena najma takvih nekretnina iznosila 9,4 eura po „kvadratu“, što je, prema podacima portala, oko 28 posto niže no u kolovozu 2010.godine. Blage, jedva zamjetne promjene bilježi Split u kojem je prosječna tražena najamnina ureda i ordinacija tijekom rujna iznosila 9,5 eura po metru kvadratnom.

U Rijeci je mjesečni najam takvih poslovnih prostora iznosio nešto više od 9 eura po „kvadratu“, odnosno 2,2 posto više no 2010.godine. Zadarske cijene su tijekom rujna iznosile 11 eura po „kvadratu“ – jednako kao i u kolovozu 2010. godine.

Zagreb - cijene poslovnih prostora osjetno pale

Cijene poslovnih prostora u gradu Zagrebu bilježe osjetan pad. Prosječne cijene ureda, ordinacija, i lokala oglašenih na portalu Crozilla.com, preko 30 posto su niže no tijekom kolovoza 2010.godine. Prosječna tražena cijena ureda i ordinacija tijekom rujna iznosila je 1364 eura po metru kvadratnom, a cijena lokala 1212 eura po metru kvadratnom, dok je oglašavana cijena skladišta tijekom rujna iznosila 1513 eura po „kvadratu“.

 

Potražnja za poslovnim prostorima

Ponuda koja premašuje potražnju – stanje je koje definira tržište nekretnina posljednjih nekoliko godina pa tako i sliku tržišta nekretnina poslovne namjene.

Podaci pokazuju i kako je potražnja za nekretninama poslovne namjene još uvijek najveća u Zagrebu. Potražnja za određenom vrstom poslovnih prostora često ovisi o lokaciji. Tako su primjerice lokali te uredi i ordinacije tijekom rujna najtraženiji bili na području centra, dok su skladišta najtraženija bila u dijelovima grada gdje prevladavaju industrijske zone: Žitnjak, zatim Buzin, Jankomir i Sesvete.

Osim najtraženijeg Zagreba i njegove okolice, potražnja za skladištima vladala je i na području Primorsko-goranske županije, zatim Požege, Vrbovca i Osijeka. Stranci su skladišta putem portala Crozilla.com najčešće pretraživali na području Primorsko-goranske županije, zatim Varaždina i tek onda Zagreba, a najčešće su dolazili iz Italije, Srbije i Bugarske.

Uredi i ordinacije, tijekom posljednjih mjesec dana, osim na području Zagreba (najviše Centar, Kvatrić, Trešnjevka i Črnomerec) i zagrebačke okolice bili su traženi u Rijeci i Zadru. Stranci koji su pretraživali takve nekretnine na portal Crozilla.com najčešće su dolazili iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Njemačke, a najviše su ih zanimala područja Zagreba, Zadra, Zagrebačke županije i Splita.

Lokali su bili najtraženiji u Zagrebu (u centru i na Trešnjevci), zatim u Rijeci, Splitu i Velikoj Gorici. Stranci su na portalu Crozilla.com najviše pretraživali lokale za kupnju i najam u Zagrebu, Opatiji, Šibeniku i na Krku, a takvi su najčešće dolazili iz Austrije, BiH i Italije.

 

 

 

Izvor: poslovni.hr