Do travnja 2012. godine u Hrvatsku je investirano, putem tri šoping-centra City Center one, 435 milijuna eura. Ta su tri šoping-centra najveća ‘greenfield’ investicija u Hrvatskoj na čijoj su gradnji radile domaće tvrtke, a u kojima danas, u više od 400 trgovina i drugih pro-dajnih i uslužnih prostora svoju plaću zarađuje go-tovo 5000 građana. U trećem kvartalu 2012. godine CC Real širi svoje poslovanje u segmentu šoping-centara na Austriju te počinje upravljati Centerom West u Grazu.

Tim profesionalaca

Ova godina donijela je još jedan veliki uspjeh: CC Real započeo je suradnju s Morgan Stanley Real Estate Investingom (MSREI) te su zajedno preuzeli Millennium Tower i Millennium City u Beču. Riječ je o drugoj najvišoj poslovnoj zgradi u Austriji, visokoj 202 metra s oko 43.000 metara četvornih uredskih prostora, šoping-centru s više od 100 trgovina, hotelu te velikom zabavnom kompleksu koji uključuje kina, kockarnicu, brojne restorane i mnoštvo drugih zabavnih sadržaja.

Od početka i otvaranja prvog City Centera one poslove upravljanja, menadžmenta, leasinga i marketinga obavlja domaći tim profesionalaca. S godinama i novim ulaganjima tim je rastao i širio se te danas CC Real ima, s tvrtkom kćeri CC Real usluge, koja obavlja računovodstveni i knjigovodstveni dio posla, 34 zaposlenika. Broj zaposlenih iz godine u godinu bilježi zdrav i stabilan rast, primjerice, na kraju 2012. godine zaposlenih u te dvije tvrtke bilo je 28. Zaposlenici hrvatskog CC Reala također obavljaju konzultantske usluge na polju upravljanja, leasinga i marketinga i za Center West u Grazu te za Millennium City u Beču te prenose znanje i iskustvo stečeno u radu na šoping-centrima City Center one i na austrijsko tržište.

City Center one

City Center one Zagreb West na Jankomiru, otvoren potkraj 2006. bio je prvi klasičan šoping-centar u Hrvatskoj. Tada su upravo s City Centerom one na hrvatsko tržište došle mnoge poznate kuće kao što su Peek&Cloppenburg, Hervis, Müller, New Yorker, s.Oliver, a nešto kasnije C&A, Humanic, Douglas i mnogi drugi. Kao prvi City Center one - centar na zagrebačkom Jankomiru potpuno je promijenio navike kupovanja u Hrvatskoj. Karakterizira ga pažljivo odabrani miks zakupaca koji zadovoljavaju potrebe cijele obitelji, izvrsna i prometno odlično povezana lokacija u zapadnom dijelu Zagreba u neposrednoj blizini velikih stambenih naselja, milijuni posjetitelja koji su već osam godina vjerni tom centru te izvrsni poslovni rezultati.

Trgovački centar City Center one Split, najveći trgovački centar u Dalmaciji, otvoren je krajem 2010. te se razvio u vodeći regionalni šoping-centar, koji, osim iz cijele Dalmacije, ima mnoštvo posjetitelja i iz susjedne Bosne i Hercegovine te tisuće turista tijekom sezone. Njegove prednosti su, između ostaloga, prometno lako dostupna lokacija, jednostavna arhitektura i odličan miks brendova koji zadovoljava potrebe svih posjetitelja.

City Center one East otvoren je u proljeće 2012., godine. Revitalizirao je istok glavnog grada čemu je doprinijela i sama lokacija uz najprometniju zagrebačku prometnicu - Slavonsku aveniju. City Center one East jedini je veliki šoping-centar u istočnom dijelu Zagreba i njemu gravitira više od 240.000 ljudi. Osim raznovrsne trgovačke ponude City Center one na istok Zagreba doveo je i Cine-plexx kino sa sedam najmodernije uređenih kino dvorana, salon namještaja Kika (koji je nedavno pretvoren u trgovački lanac Emmezeta) te najpoznatiji svjetski lanac brze prehrane McDonald’s. Iako je CC Real ulagao, gradio, otvarao i upravlja šoping-centrima u većinom recesijskim godinama, spojem dobrih lokacija i arhitekture te dobrih zakupaca i menadžmenta u šoping-centrima City Center one Zagreb East, Zagreb West i Split kriza je većim dijelom amortizirana, pa turbulentno stanje na tržištu, recesija i nemogućnost dugoročnijeg planiranja nisu negativno utjecali na poslovanje. Tvrtka CC Real d.o.o.k.d. u 2012. godini imala je poslovni prihod od 33,6 milijuna kuna, da bi 2013. završila s prihodom većim gotovo tri milijuna kuna - 36,4 milijuna kuna, što je pokazatelj stabilnosti i zdravog razvoja.

 

 

 

Izvor: Liderpress.hr