Grad Zadar prvo je odredište ovogodišnje realizacije projekta ARTURarhitektura i turizam, čiji je inicijator zagrebačko Društvo arhitekata u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre, a koje se održava s temom Turistički prostor: Grad i regija.

Pokrenut s ciljem prevladavanja postojećih nedostataka i problema vezanih uz prostor i turizam, ARTUR će u ovogodišnjom ciklusu imati tri radionice - prvu u Zadru s temom Arhitektura javnih prostora i njena uloga u turizmu. Slijede radionica u Dubrovniku s temom Branding, Grad regija - identitet u studenom te Gradski projekti kao turističke atrakcije u Puli u prosincu.

Završna konferencija-planirana je za ožujak 2014. u Zagrebu s dodjelom nagrada ARTUR. Damir Ljutić, član Upravnog odbora Društva arhitekata Zagreba i voditelj projekta, pozivajući predstavnike struke, turističkih kuća, ali i lokalne zajednice, najavljuje i dodjelu prve nagrade ARTUR najboljim projektima koji objedinjuju kvalitetu i izvrsnost u arhitekturi s turizmom.

Hrvatska se, kaže, još mora razvijati u arhitektonskom smislu kako bi se dosegnula određena razina komunikacije arhitekture i turizma. Projekt ARTUR je upravo ono što EU očekuje od nas. ARTUR je zapravo platforma za interdisciplinarno okupljanje stručnjaka iz raznih područja kako bi oni razmijenili znanje, iskustva i radili na zajedničkim projektima, a sve u korist hrvatskog turizma.

 

Izvor: http://www.limun.hr