Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u proteklih je tjedan dana, od 28. rujna do 5. listopada, zaprimila 1.680 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a dosad ih je obrađeno oko 240.

Kako se u ponedjeljak navodi u objavi na internetskoj stranici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a u ovom trenutku obrađeno ih je oko 240.

APN je prošli ponedjeljak počeo zaprimati zahtjeve u sklopu petog po redu natječaja za subvencioniranje stambenih kredita, a tog dana banke su za svoje klijente predale ukupno 611 zahtjeva.

Do sada su provedena četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, zadnji u proljeće ove godine, a prema podacima resornog ministarstva, kroz ta četiri kruga odobreno je više od 13 tisuća zahtjeva za subvenciju, u obiteljima koje koriste tu mjeru do sada je rođeno više od 1.950 djece, pri čemu je država do rujna ove godine za subvencije uplatila gotovo 244 milijuna kuna.

U tom razdoblju 8.153 obitelji svoje stambeno pitanje riješilo je kupnjom stana, 3.525 obitelji kupnjom kuće, a 1.333 izgradnjom kuće.

Prosjek godina korisnika subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 385 eura, od koje mjesečna subvencija iznosi oko 130 eura. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 69.500 eura ili 521.250 kuna, koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 21 godinu, navode iz Ministarstva.

Efektivne kamatne stope banaka od 2,12 posto do 3,50 posto

APN je u prvoj polovici rujna sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto.

Po već ranije poznatim uvjetima, zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Izvor: Poslovni.hr