Poslovna zgrada Lumenart predstavlja savršen primjer sinergije arhitekture i svjetla, jer su na njoj surađivali arhitekt Andrija Rusan i dizajner rasvjete Dean Skira. Kvaliteti izvanrednog rezultata projekta pridonijeli su suvremeni materijal poput Porotherm opeke i najsuvremenije ploče od recikliranog stakla, navedeno je u motivaciji dodjele nagrade.

S obzirom na to da je u konkurenciji bilo više od stotinu radova, a predsjednik žirija je Wang Shu, dobitnik Pritzkerove nagrade, ovo priznanje svakako je doprinijelo samopouzdanju te sam izuzetno zadovoljan i počašćen što se cijeni moj rad i rad mog tima te obitelji. Sada su ispred mene ipak novi projekti i izazovi kojima se moram posvetiti, ponosno je izjavio Rusan.

Stručni žiri vrednovao je primjere najkvalitetnije realiziranih arhitektonskih rješenja u kojima se opeka za zidove, fasade, opločnici, crijep i drugi glineni proizvodi koriste na izniman i inovativan način, s posebnim naglaskom na energetski učinkovitu i održivu gradnju.

Dobitnik glavne nagrade Wienerberger Brick Award 2014 projekt je Kantana filmskog i animacijskog studija u tajlandskom Nakhon Pathomu. Studio je poznat po tome što se sastoji od više od 600.000 ručno izrađenih cigli.

Kuća svjetla Lumenart izgrađena je 2006. godine. Zamišljena je kao nova atrakcija Pule, "koja bi svojom neobičnom arhitekturom, 'slomljenom' fasadom od recikliranog stakla kakvu još nitko nije realizirao u Hrvatskoj te magičnim svjetlosnim instalacijama trebala postati najbolja reklama za firmu", izjavio je svojevremeno Rusan.

"Svojom bjelinom i pravilnim, a istovremeno potpuno neobičnim izgledom ostavlja dojam kamena isklesanog od ruke vrhunskog majstora. Igra arhitekture i svjetlosti, čiji su nam scenarij priredili arhitekt Andrija Rusan i Dean Skira, vlasnik tvrtke i dizajner svjetla, vrhunski su prikaz onoga što arhitektura i svjetlost mogu stvoriti svojom sintezom", navodi portal interijernet.hr.

Objekt je projektiran kao poslovni prostor tvrtke Lumenart, specijalizirane za projektiranje i distribuciju rasvjetnih sustava te demonstrira tehničke i kreativne mogućnosti tvrtke.


Source: glasistre.hr
Publisher: glasistre.hr