Vaši poslovni suradnici će biti tu i nakon što prođe ova situacija i bitno je da budete maksimalno korektni prema svima, što najviše uključuje transparentnost jer se tu radi o financijskoj egzistenciji mnogih ljudi. 

 

Ako svi zajedno ravnomjerno podnesemo teret novonastale situacije, i poslodavci i posloprimci, imat ćemo se gdje vratiti nakon stabilizacije i normalizacije poslovanja.

 

Evo preporuka:

 

Projekcija novčanog tijeka u iduća 2 tjedna, 4 tjedna, 8 tjedana, 12 tjedana.

Projekcija troškova u idućem razdoblju.

Transparentna komunikacija s radnicima o planovima za iduće razdoblje.

 

Organizirati rad za koji nije potreban dolazak na lokaciju – omogućiti radnicima osnovna sredstva za rad. Ako problem s novčanim tijekom dolazi za tjedan, dva, ODMAH s radnicima dogovoriti dopuste i po potrebi NEPLAĆENE dopuste, cilj je smanjiti troškove i sačuvati radna mjesta. U ovom periodu je važno da radnici imaju za osnovne troškove života, ponajviše hranu i potrepštine.

 

Ne smanjivati radnicima plaće bez Aneksa Ugovora o radu. 

 

Marketinške i slične aktivnosti smanjiti na minimum i obraćati pažnju na ispunjavanje KPIs; imati razumijevanja za marketinške agencije, cijene oglašavanja će najvjerojatnije pasti, no ne smijemo ih iskorištavati jer i oni moraju preživjeti. Transparentno pričati s kupcima i dobavljačima, biti razuman u prijedlozima.

 

Odobriti kratkoročni moratorij plaćanja kupcima. Tražiti kratkoročni moratorij plaćanja ključnim dobavljačima.

Objasniti dobavljačima koji nisu ključni kako će biti kašnjenje u plaćanjima.

 

Država treba s bankama dogovoriti moratorij na kredite (fizičkim i pravnim osobama). Ako je moguće, dogovoriti kratkoročno sniženje cijene ili odgodu plaćanja najma poslovnog prostora ili ga u potpunosti otkazati ako je značajan trošak.

Imati strpljenja i razumijevanja za sve što dolazi.

 

Želja nam je ovim planom spasiti što je moguće više poslovnih subjekata koji ulaze u jako izazovno razdoblje, a posljedično tome i radna mjesta. Želimo se svi pripremiti na vrijeme i smanjiti posljedice koje će malo poduzetništvo trpiti.

 

(izvor: poslovni.hr)