10. Toranj CITIC, Kina

Toranj CITIC, Kina (također poznat kao China Zun) visok je impresivnih 528 metara, što ga čini trenutno desetom najvišom zgradom na svijetu. Toranj CITIC dom je ureda, hotela i vidikovca, a odlikuje se elegantnim i modernim dizajnom s fasadom od stakla i čelika. Zgrada je poznata po svom naprednom inženjeringu i dizajnu te je popularno odredište za tvrtke i turiste.

 

image

 

9. CTF Financijski centar u Guangzhouu, Kina

CTF Financijski centar u Guangzhouu, također poznat kao "Istočni toranj", visok je 530 metara i najviša je zgrada u Guangzhouu, a treća najviša u Kini.

Masivna građevina ima ukupno 111 katova iznad zemlje i pet ispod zemlje. Uključuje trgovački centar, urede, stanove i hotel, a ima bruto površinu od 507.681,0 metara četvornih. Oko 20% ove površine nije dio glavne zgrade, već se nalazi na podiju povezanom s njom.

 

image

 

8. Sestrinski toranj CTF Financijski centar, Guangzhouu, Kina

Sestrinski toranj CTF Financijskog centra u Guangzhouu, ova je zgrada dovršena 2019. i nalazi se na potpuno istoj visini od 530 metara. Također je slučajno najviša zgrada na svijetu s ‘manje od 100 katova,‘ 4 kata su ispod zemlje.

 

image

 

7. One svjetski trgovački centar u New Yorku, SAD

Visoka nevjerojatnih 541 metar, ova zgrada nije samo jedna od najviših na svijetu, već je i simbol otpornosti i snage.

One svjetski trgovački centar izgrađen je da zamijeni izvorni Svjetski trgovački centar, koji je uništen u napadima 11. rujna. U njoj se nalaze uredi, zvjezdarnice i muzej, a odlikuje se elegantnim i modernim dizajnom s fasadom od stakla i čelika.

No ovo zdanje više od same zgrade - to je počast žrtvama napada 11. rujna i simbol nade i snage za budućnost. Svakako ga vrijedi posjetiti ako ste u New Yorku, a možete čak i obići zvjezdarnice kako biste dobili pogled na grad iz ptičje perspektive.

 

image

 

6. Lotte World Tower u Seulu, Južna Koreja

Stojeći na impresivnih 554 metra, Lotte World Tower je najviša zgrada Južne Koreje i jedna od najviših na svijetu. Izgradnja zgrade dovršena je 2017., a slavu je stekla 2016. kada su se dva urbana istraživača iz Rusije i Ukrajine ilegalno popela na toranj u izgradnji.

Jedna od istaknutih značajki tornja Lotte World Tower njegova je platforma za promatranje koja nudi zapanjujući pogled na grad sa 123. kata. Zgrada također ima brojne sadržaje, uključujući trgovački centar, kino i restoran.

 

image

 

Izvor: Jutarnji.hr