Nikad lošije stanje u građevinarstvu, glasila je ocjena za ovu važnu gospodarsku granu u Hrvatskoj u 2012. godini, s prognozama da bolje neće biti ni u 2013. Prognoze su se obistinile, jer ovih dana objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je građevinskih radova u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, bilo manje za 8,6 posto u odnosu na svibanj 2012. godine. Desezonirani indeksi pokazuju pad građevinskih radova u svibnju u odnosu na travanj za 1,3 posto. Pad građevinskih radova na godišnjoj razini pokazuju i izvorni indeksi, prema kojima je u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine fizički obujam građevinskih radova pao za 7,6 posto.

Godišnje stope promjena izračunate iz kalendarski prilagođenih indeksa pokazuju da je u svibnju u odnosu na isti mjesec lani pad građevinskih aktivnosti na zgradama iznosio 16,9 posto, dok na ostalim građevinama nema promjena. Očekivano, ni ostali podaci nisu ohrabrujući. Tako je, također prema DZS-u, tijekom svibnja u Hrvatskoj izdano 438 odobrenja za građenje, što je 47,7 posto manje u odnosu na svibanj prošle godine, dok je broj odobrenja izdanih u prvih pet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani smanjen za 29,2 posto, ili na 2476.

Zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka od velikih građevinara već su podnijeli Konstruktor, Dalekovod i Geotehnika inženjering. Zagrebačka Ingra mjesecima je na rubu bankrota, problema s isplatom korporativnih obveznica ima i našička Nexe grupa, najveći domaći proizvođač građevinskog materijala. Predstečajne nagodbe, oko kojih se lome koplja, nisu rješenje problema, mišljenje je našeg sugovornika. Za splitski Konstruktor predstečajna nagodba nije izlaz iz krize, jer za građevinare nema posla. Provođenje stečaja je zapravo prilika da se tržište pročisti od onih koji slabo posluju.

 

Izvor: oglas.hr