Ovaj uzbudljivi uredski prostor to jest džungla u staklenoj čahuri energetski je neutralna adaptacija praznog industrijskog postrojenja koje integrira sve sadržaja i dobrobiti kojima streme moderni uredski prostori.

Crystal Forest je modularni sustav koji može biti vrlo brzo izgrađen te brzo uklonjen na bilo kojem mjestu, u potpunosti je samoodržive te nudi niz mogućnosti za smislena poslovna rješenja i uređenje napuštenih industrijskih pogona zbog svoje modularnosti i prilagodljivosti već izgrađenim područjima.

Ovaj koncept nastao je kada je nizozemski održivi studio Except bio u potrazi sa novim uredima u Amsterdamu te je odlučio preseliti svoje poslovanje u napušteno brodogradilište. Iz Excepta javljaju kako su htjeli realizirati inspirativan uredski prostor te su stoga primijenili svoje najbolje ideje na jednoj lokaciji. U procesu adaptacije starog brodogradilišta postali su svjesni činjenice kako ovaj proces prenamjene zaista ima smisla obzirom da praznih industrijskih nekretnina ima posvuda u svijetu.

Modularna struktura koncepta omogućuje prilagodbu bilo kojem izgrađenom prostoru, dok je samu strukturu moguće seliti, sastavljati i rastavljati vrlo brzo i nebrojeno puta. Na taj način materijali u koje se inicijalno uložilo zadržavaju svoju vrijednost, čak i slučajevima eventualne selidbe prostora.  Biljke nisu samo ukrasni element, već integralni dio prostora. Sustav prikupljanja kišnice direktno navodnjava biljke te ih hrani nutrijentima, dok biljke zauzvrat čiste zrak i održavaju vlažnost ukoliko je to potrebno. U sustav je moguće ugraditi i module za proizvodnju hrane na temelju hidroponičkih i akvaponičkih načela.

Istraživanja pokazuju kako izravan pristup prirodi u uredskim prostorima znatno smanjuje dane bolovanja, stres i fizičke napore, te poboljšava koncentraciju i zadovoljstvo radnika. Upravo stoga, iz Excepta javljaju kako su razvili poslovni model za provedbu potpunog uređenja prostora sve do najmanjih detalja kako bi se budući korisnici ureda osjećali što ugodnije i bili što je više produktivniji.

Cijeli tekst dostupan je u drugom broju LIVING GREEN-a, Prvog hrvatskog green-tech i green-lifestyle magazina, na sljedećem linku. Također cijeli magazin u e-izdanju možete preuzeti na dnu sljedećeg linka http://www.croenergo.eu/LIVING-GREEN-02-14391.aspx .

 

Izvor: croenergo.eu