Poslovni neboder Imperium Tower na uglu Savske ceste i Zagrebačke avenije u završnoj je fazi pripreme za početak gradnje, u tijeku je izrada glavnoga projekta i za oko mjesec dana budući neboder sa 28 katova trebao bi dobiti građevinsku dozvolu.

Potvrdio je to za Poslovni dnevnik investitor Ivan Čalić, čija je tvrtka Granolit poznata po realizaciji projekta Nova galerija u Španskom. Čalić, međutim, kaže da je projekt Imperium Tower i dalje otvoren strateškim investitorima jer financijska konstrukcija još nije zatvorena. Unatoč tome, Čalić vjeruje da će projekt biti realiziran. "Imperium Tower projekt je koji će uskoro imati sve potrebne dozvole za početak gradnje te podršku Hrvatske gospodarske komore i Vlade. Od ukupno 28 katova na deset je planiran hotel, za koji već imamo dogovorenu suradnju s jednim svjetskim hotelskim lancem. Naši poslovni prostori, za razliku od većine na hrvatskom tržištu, namijenjeni su malim i srednjim poduzetnicima, jer su manje kvadrature, i to im je tržišna prednost. Projekt sam započeo i bilo bi ludo odustati kad smo došli do ove faze, pred samu gradnju. Pregovaramo s nekim investitorima, no ne želim iznositi detalje dok ne budemo sigurni u ishod pregovora", objašnjava Čalić.

Ukupna kvadratura tornja koji je u fazi izrade glavnoga projekta bila bi 37 tisuća četvornih metara, od čega je oko šest tisuća kvadrata pod zemljom. Objekt se sastoji od dva dijela, jedan će biti na 28 katova, a drugi će imati prizemlje i tri kata i gledati na Savsku. U prizemlju će biti hotelska recepcija, a u stražnjem dijelu, uz željezničku prugu, bio bi ulaz u garažu. Od prvoga do trećeg kata smjestili bi se hotelski restoran s uredima uprave hotela te konferencijske dvorane. Od četvrtoga do desetog kata bile bi hotelske sobe, 22 sobe po katu, odnosno hotel bi imao ukupno 154 sobe. Od 11. do 28. kata bit će poslovni prostori, a na najvišem katu lounge bar. Na tri etaže pod zemljom, osim garaža, smjestio bi se i wellness i rekreacijski centar. Kako stoji na stranicama projekta koji je u vlasništvu tvrtke Granolit, gradnja je trebala početi ljetos, a planirano je da radovi budu gotovi u 20 mjeseci.

No, ako je suditi prema rezultatima upravo objavljene polugodišnje analize tržišta nekretnina Colliersa, globalne tvrtke za poslovanje nekretninama, pronalazak investitora u poslovne prostore danas nije lak posao. Raste, naime, broj neiskorištenih poslovnih prostora, padaju cijene, a najviše se isplati ulaganje u nekretnine u sektoru logistike te eventualno u hotelski sektor. Analiza Colliersa pokazala je da je u prvoj polovici 2013. u Zagrebu dovršeno novih 32.123 četvornih metara poslovnih prostora, uključujući i poslovne zgrade One, HOK Slavonska Avenija, Črnomerec Centar i poslovnu zgradu Savska. Zahvaljujući povećanju ponude, postotak neiskorištenih poslovnih prostora u Zagrebu u analiziranom razdoblju porastao je na visokih 17 posto. To znači da je u Zagrebu prazno oko 209 tisuća kvadrata poslovnih prostora, što ne uključuje one koji su tek u gradnji, zaključuju u Colliersu.

Do kraja ove i u idućoj godini očekuje se da će na tržište stići novih 69.140 četvornih metara poslovnih prostora, što će navedenu stopu dodatno povećati. To će, dakako, povećati i pritisak na snižavanje cijena nekretnina odnosno najma. U Colliersu ponovno napominju da je industrijski i logistički sektor i dalje najmanje razvijen u Hrvatskoj, uz gotovo nikakvu dinamiku tržišta u posljednje vrijeme, zbog čega se nisu mijenjale ni cijene.

No, baš u tom sektoru očekuje se porast potražnje u drugoj polovici 2013. godine i još više u idućoj godini, najviše zahvaljujući pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, što će na tržište dovesti kompanije iz sektora logistike. Također, očekuje se daljnji zaokret u interesu investitora od uredskih i trgovačkih nekretnina prema hotelskom sektoru, što bi u jednom dijelu i Ivanu Čaliću mogla biti olakotna okolnost za pronalazak investitora, s obzirom da bi dobar dio njegova budućeg nebodera trebao zauzimati hotel.

Analitičari očekuju da će pristupanje Uniji donijeti pozitivne promjene u percepciji Hrvatske, no iako bi se trebao smanjiti rizik poslovanja, ulagači će i dalje tražiti veće povrate investicije zbog niske likvidnosti na tržištu, upozoravaju u Colliersu.

U prvoj polovici godine useljeno je 18.567 kvadrata poslovnih prostora, čime je nastavljen pad tržišne aktivnosti. Samo se 21 posto te aktivnosti odnosi na nova useljenja, odnosno proširenja, većinom su posrijedi preseljenja. Većina korisnika u pregovorima o drugom prostoru tražila je sniženje cijena ili manju 
kvadraturu.

Do kraja prvoga polugodišta u Zagrebu je bilo ukupno 1,2 milijun četvornih metara poslovnih prostora, uključujući one skuplje i nešto jeftinije prostore, bilo u zgradama koje su u potpunom vlasništvu ili u mješovitom vlasništvu. Većina prostora nalazi se u centru grada, uključujući poslovne četvrti na istoku grada poput Radničke, dok su najmanje popularne lokacije u predgrađu, poput Buzina, Lučkog ili Jankomira.

 

Izvor: poslovni.hr