Analitičari Foreign Direct Investmenta, odjela Financial Timesa, na osnovi 20-ak kriterija, na popis mikrogradova budućnosti smjestili su dva hrvatska grada – Ivanec i Jastrebarsko, s tim da se Ivanec ove godine našao na samom vrhu liste.

Mali gradić na sjeveru Hrvatske u kojem živi svega 14.000 stanovnika našao se na vrhu liste mikrogradova budućnosti u kojima je, prema preporuci stručnjaka za investicije, najbolje investirati 2016. i 2017. godine. Na ovoj su listi bili i 2014. godine, ali na desetom mjestu.

 

Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca u trećem mandatu, za Dnevnik.hr objasnio je kako je ovaj uspjeh rezultat intenzivnog bavljenja gospodarstvom, komunalnog opremanja Poslovne zone u kojoj zahvaljujući radu i trudu svih gradskih odjela, nema više slobodnih parcela. Za natječaj FDI trebalo je aplicirati ispunjavanjem 20-ak kriterija. A valjalo je i dokazati da te kriterije grad ispunjava te u kojoj mjeri.

Ivanec ima mnoge gospodarske prednosti na kojima se radilo i prije nego je Hrvatska ušla u EU. Jedna od njih je BFC certifikat, koji se dobiva za sredinu koja je prijateljska prema poslovanju. A ove godine Ivanec ide po recertifikaciju BFC-a s ciljem, kako kaže Batinić, potpore razvoju gospodarstva.

BFC je međunarodno priznat certifikat grada s povoljnim okruženjem i s njim se Ivanec svrstao u malobrojnu skupinu lokalnih zajednica u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi koje su dugoročno posvećene razvoju gospodarstva i koje nastoji stvoriti okruženje pogodno za ulaganja domaćih i stranih investitora.

Otkup zemljišta privatnih vlasnika

'2011. smo krenuli u otkup zemljišta i formirali industrijsku zonu na površini od 300.000 kvadratnih metara. Ona je u početnoj fazi i tu još ima mjesta za poduzetnike. Prednosti industrijske zone su, između ostalog, povlastice i olakšice za investitore kod kupnje, gradnje i poslovanja, subvencija od 2 -3 % kamata na poduzetničke kredite, itd.', kazao je Batinić.

Napominje kako je grad zemljišta kupovao od privatnih vlasnika i komunalno ga opremao, bez pomoći iz države. 'Osnovali smo tvrtku Poslovna zona koja se bavi tematikom razvoja gospodarstva, i razvojem poslovne infrastrukture', rekao je gradonačelnik Ivanca, pojašnjavajući kako je cilj bio da se, uz već postojeću Poslovnu zonu potakne razvitak industrijske proizvodnje te na taj način da nov zamah stvaranju poduzetničke klime koja će poticajno djelovati na privlačenje novih tvrtki iz zemlje i inozemstva i njihovih ulaganja u Ivanec.

Pored toga, na poticanju gospodarstva Ivanec radi i tako da od 2009. jednom godišnje organiziraju gospodarski sajam, na kojem izlagači imaju besplatan nastup, edukacije, savjetovanje domaćim gospodarstvenicima naročito malim i srednjim da im se omogući što kvalitetniji pristup regulativi i trendovima.

'Osnovan je i poslovni klub koji ima za cilj promociju samog gospodarstva Ivanca. Osim toga, prošle smo godine pokrenuli osnivanje projektnog ureda. On će trajati do 1. svibnja i u njemu je zaposleno devet osoba koje su osposobljene za vođenje EU projekata i svojim znanjem pomažu lokalnim gospodarstvenicima', pojašnjava Batinić.

Prednosti koje investitori koji se bore sa zamornom hrvatskom birokracijom imaju u Ivancu su, pomoć u rješavanju imovinsko pravnih odnosa, pomoć kod izrade dokumentacije i ishođenja potrebnih dozvola te sva ostala potrebna operativna podrška gradskih službi.

 

100% oslođanje od plaćanja

 

A financijske povoljnosti koje primamljuju investitore su i 100% oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, poreza na tvrtku do pet godina, komunalne naknade isto do pet godina, poreza na korištenje javnih površina, naknade za priključenje u komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih i oborinskih voda te naknade za priključenje na plinsku mrežu. Nadalje, investitori u industrijskoj zoni u Ivancu također imaju 100% oslobođenje od obveze plaćanja prenamjene zemljišta prilikom ishođenja dokumentacije.

Međutim, iako uspješna sredina, i Ivanec se suočava s poteškoćama svojstvenim malim gradovima. Primjer za to je, kako napominje Batinić, prometna povezanost. 'Pojedine investicije smo izgubili jer je kamionima potrebno 45 do 50 dodatnih minuta za transport što je otegotna okolnost za investitore koji su privučeni marketingom, ali odustaju od Ivanca zbog slabije prometne povezanosti', rekao je Batinić.

 

Ivanec se naime nalazi između dvije autoceste Zagreb-Varaždin i Zagreb-Macelj, a gradonačelnik se nada da će problem s prometnom povezanosti biti riješen. 'Nadamo se skorom početku gradnje ceste i većem iskazu interesa', rekao je Batinić.

Iako se u pravilu fokusiraju na razvoj lokalnog poduzetništva, u Ivancu djeluju i pojedine strane tvrtke. Među njima je i njemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom dječje opreme i najveća je tvornica dječje opreme u Europu. 'U Poslovnoj je zoni velika njemačka tvrtka, a u Industrijskoj njemačko-hrvatska', napominje Batinić.

Što se tiče daljnjih planova za budućnost, Batinić ističe projekt gradnje pročistača i gradnju novog kanalizacijskog sustava te muzej planinarstva za kojeg čekaju otvaranje prijava za korištenje novca iz EU fondova.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://dnevnik.hr/