1. Juergen Willen Associates Architekten je prisutan na međunarodnoj razini. Kako se istočno i zapadno tržište razlikuju? Gdje zelena tehnologija više zahtijeva?

Tijekom posljednja dva desetljeća mnoge tvrtke poput nekretnina, proizvodnih tvrtki i drugih međunarodno su prezentirali tržišta svojim međunarodnim klijentima te ga konstantno mijenjali zbog zahtjeva globalizma. Stoga su međunarodni standardi zatražiti ekološki održive i zelene zgrade.

dgnb (Deutsche Gesellschaft f. Nachhaltiges Bauen), LEED (U.S. GREEN BUILDING COUNCIL) i BREEAM su danas ne samo prikazani na vlastitom tržištu već i  na globalnoj razini.

2. Jedna od zemalja u kojima djelujete je Rusija. Neki od tekućih projekata su JTown i Riverside Moskva. Danas su sankcije provedene protiv Rusije, kako je to utjecalo na vaše poslovanje?

Pa, za nas arhitekte utjecaj je jedva prepoznatljiv ili recimo gotovo neprimjetan. Ipak potražno temeljena isporuka se promijenila: u odnosu na prošlost gdje je bila isporučena kroz Zapadnu Europu ovih dana se isporuka temelji na azijskom tržištu,

3. Imate li planove za buduće širenje u Europi i svijetu?

Vrlo sam otvoren za lijepe projekte bilo gdje.

4. Svaki od vaših projekta ima jedinstveno dizajnersko rješenje, te se razlikuje od drugih kao Iceberg u Moskvi, Centar vještina u Angoli i tako dalje. Odakle uzimate inspiraciju?

Slušanje našim klijentima otvorenim uhom je jedan od mojih prioriteta ili recimo moja najjača Filozofija - Uvjeren sam da razumijevanje svega počinje pažljivim slušanjem. Slijedom toga će biti prevedeno na traženu arhitekturu.

5. Možete li navesti zemlje koje su najbolje u provedbi zelene arhitekture?

Njemačka, Švedska, Velika Britanija, SAD

6. Koje  je najviše obećava tržište za graditelje zelenih zgrada sada?

Iz moje točke gledišta najperspektivnije tržište danas i u budućnosti odvija se u uredskim zgradama. Stoga je nužno osjetljivo razmišljanje o korištenju ekoloških materijala u zaštiti okoliša. Zelene zgrade štede i smanjuju troškove zbog ekonomskih razloga - iznad toga je i naš zadatak za budućnost.

7. Vidite li napredak u usvajanju novih zelenih zakona?

Da.

8. Koji stil arhitekture i dizajna volite i zašto?

Forma slijedi funkciju *

9. Što Vam je najizazovniji projekt do sada?

To je uvijek ovaj sadašnji.

10. Vaša je izjava "Jedino će održiva arhitektura osigurati dugoročnu vrijednost zgrada". Što je to dodatna vrijednost i koje su dugoročne koristi?

Dodatna vrijednost se temelji na održivom konceptu analize životnog ciklusa zgrade. Raspolaganje opasnim otpadom na kraju života zgrade koštati će više, te će dodati i premašiti početni trošak konstrukcije. Pored negativnog utjecaja na okoliš, veliki je postotak i u ukupnim troškovima zgrade sve do faze kada zgrada počinje služiti svojoj početnoj svrsi.

 

* naveo Louis Sullivan, arhitekt 1856 - 1924

 

 

 

Adrienn Konkoly, voditeljica marketinga i komunikacija na www.officerentinfo.com