Koliko dugo postoji BEE at work u Hrvatskoj?

Bee@work poslovni centar otvorio je svoja vrata za posjetitelje i klijente u ponedjeljak 2.5.2016.g.  Od same ideje poslovnog centra koji će na jednom mjestu imati sve što poslovnom čovjeku treba pa do konačnog današnjeg izgleda prošlo je više od godinu dana priprema od istraživanja tržišta i razrade koncepta do konačne izgradnje i završnih detalja.

S čime ste se u počecima susretali – problemi, poteškoće? 

Na samom početku smo imali izazov pronaći model koji najviše odgovara hrvatskom tržištu. Imali smo više ideja, od poslovnog inkubatora, HUB-a, klasičnog najma poslovnih prostora  te koncepta poslovnog centra koji smo na kraju odabrali. Istraživanje tržišta je pokazalo da takav oblik najma manjim i srednjim kompanijama najviše potreban, naročitu u istočnom dijelu grada gdje takav koncept do sada nije bio prisutan. Manjim kompanijama, kako Hrvatskim tako i stranim, je u prvim godinama poslovanja, a često i dugi period kasnije, potreban funkcionalan ured za 2 do 4 osobe koji ima sve na jednom mjestu. Počevši sa namještenim uredima sa svom potrebnom infrastrukturom kako bi se smanjili inicijalni troškovi svake firme pa do organiziranja čišćenja, održavanja, režija, komunalija isl. pa sve do administrativne podrške recepcije i poslovne tajnice.

 

 

Koliko zaposlenih imate i planirate li nova zapošljavanja?

Bee@work poslovni centar je investicija francuske kompanije Bee.Activities tj. Bee Familly Holding te nas u hrvatskom timu za sada ima četvero. Daljnja zapošljavanja su u planu kako se poslovni centar bude popunjavao tj, širio pošto je već planirana druga i treća faza proširenja na istoj lokaciji.
Ja sam se kolegama pridružila početkom godine tako da su oni veći dio radova i uređenja već privodili kraju, a na meni je bio zadatak da cijeli koncept popratim sa marketinške i prodajne strane te u budućnosti organiziram rad centra čemu se iznimno veselim.

Kakve su reakcije i interes javnosti?

Moram priznati da je interes javnosti uistinu velik, u prvih desetak dana nakon otvorenja imali smo više desetaka poziva i obilazaka prostora i na naše veliko zadovoljstvo prvi klijenti su se već uselili u svoje nove uredu u bee@work poslovnom centru.
Posebno zanimanje izazvala je usluga DROP IN radnih mjesta, kao i paketi virtualnih ureda koji su idealni za tvrtke kojima ne treba stalni ured jer su često na terenu, već im je potrebna poslovna adresa na koju uredno i bezbrižno mogu primati poštu, po potrebi koristiti fiksni telefon, na raspolaganju imati usluge poslovne tajnice te nekoliko dana mjesečno koristiti DROP IN radna mjesta ili sobu za sastanke, a sve to uz pomoć poslovne tajnice koja im stoji na usluzi za administrativnu pomoć.

Koliki su vaši kapaciteti i kakva je popunjenost, u kojim periodima/sezonama imate najviše posla?

Na našoj lokaciji na istoku Zagreba  imamo preko 4000m2 uredskih prostora od čega je samo  dio uređen u konceptu poslovnog centra čije smo otvorenje nedavno proslavili. Popunjenost cjelokupne poslovne zgrade je 90% pošto se u prizemlju nalazi prodajni centar dok je popunjenost uredskog dijela skoro  70% najviše zahvaljujući upravi Peveca koja se smjestila na zapadnom krilu zgrade.
Na prvom katu  smjestili smo moderno uređeni poslovni centar bee@work koji u svojoj ponudi ima urede za dvije, tri ili četiri osobe, potpuno opremljene i moderno uređene, dvoranu za sastanke opremljenu sustavom za videokonferencije te RELAX zonu i DROP IN radna mjesta. Trenutni kapaciteti već u prvom tjednu imaju preko 30% popunjenosti, tako da već sada razmišljamo o proširenju kapaciteta.
Osim modernog i simpatičnog uređenja, bee@work poslovni centar opremljen je i suvremenom tehničkom podrškom pa će tako korisnici centra imati na raspolaganju superbrzi internet 50/50, Wi-Fi podršku, beskontaktne kartice za ulazak/izlazak, mogućnost korištenja videokonferencijskog sustava te UPS sustav napajanja u slučaju nestanka električne energije. Sve što je korisnicima potrebno jest prijenosno računalo koji brzo i jednostavno mogu spojiti na bilo koji dio opreme te odmah početi raditi ili bez ikakvih smetnji nastaviti nedovršeni rad.

 

 

Tko najviše koristi vaše usluge, tko su vam najčešći klijenti?

bee@work poslovni centar namijenjen je malim i srednjim kompanijama koje trebaju brzo, fleksibilno, funkcionalno i moderno rješenje . Moderno uređen i u skladu s novim trendovima, idealan je za kompanije čiji su zaposlenici često na putovanjima, a na raspolaganju najčešće imaju samo prijenosno računalo.
Imamo i kompanije koje traže dogoročnije rješenje, ali im odgovara koncept koji im nudi fleksibilnost u smislu jednostavnog preseljenja u veći ured kad se posao proširi ili u manji ured kad se posao smanji. Ili im odgovara jednostavno i brzo useljenje i jednostavna administracija s obzirom da je sva briga oko ureda na nama, od režija, čišćenja, održavanja pa usluge poslovne tajnice. Tu je isto tako i fleksibilnost u smislu korištenja i plaćanja dvorane za sastanke samo onda kada imaju potrebu, a ne kako je često slučaj u klasičnom najmu poslovnih prostora da dvorane za sastanke većinu vremena stoje prazne i troše resurse kompanije. Tu je i videokonferencijski sustav koji omogućava praktički izravnu komunikaciju u bilo koje vrijeme (24/7) s bilo kojim dijelom modernog svijeta.
Isto tako treba napomenuti i klijente koji koriste uslugu virtualnog ureda, to su najčešće strane kompanije koje tek otvaraju predstavništvo ili firmu pa im za početak treba samo poslovna adresa i povremeno korištenje ureda ili dvorane za sastanke. Česti su i klijenti čiji zaposlenici imaju home office, ali im je potrebna baza gdje će se nalaziti na zajedničkim sastancima ili mjesto gdje im dolazi službena pošta.

Imate li konkurenciju i kako se nosite s njome?

Pošto je koncept koji nudi bee@work  poznat u svijetu već duži niz godina, i u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu, može se u zadnje vrijeme pronaći taj koncept. Ono što nas čini specifičnima jest  što se jedini nalazimo na u istočnom dijelu grada te samim time izvan gradski gužve, osiguravamo besplatno parkirno mjesto u garaži te brzu i sigurnu internetsku vezu.
Uz to, ono što ovaj poslovni centar čini posebnim administrativna je podrška koju korisnici mogu dobiti, pa tako korisnici centra imaju na raspolaganju uslugu poslovne tajnice koja može umjesto njih otići u poštu, obračunati putni nalog, napisati dopis, ponudu ili račun, organizirati poslovno putovanje ili možda skuhati kavu za goste - ovisno o poslovanju klijenta i njihovim potrebama.

Zašto baš lokacija na kojoj se nalazite?

Istraživanje tržišta koje smo proveli na samom početku ove investicije, pokazalo je da istočni dio Zagreba obiluje industrijskim, maloprodajnim i skladišnim prostorima, ali ima ograničenu ponudu uredskih prostora, posebno ovako modernih i funkcionalnih. Naš poslovni centar blizu je zračne luke i važnih cestovnih središta, blizina hotela, osigurava parkirna mjesta, a od centra grada udaljen je manje od 15 minuta. Također, naša pozicija uz zagrebačku obilaznicu omogućuje najbržu vezu s bilo kojim dijelom svijeta, jer nam je ZL Zagreb na 15 minuta vožnje autom, dok istodobno imamo najbržu vezu sa svakim dijelom Hrvatske i susjedstva.

 

 

Koliko je popularan koncept virtualne tajnice i prepoznaje li hrvatsko tržište ovakav koncept?

Koncept virtualne tajnice je već nekoliko godina poznat u Hrvatskoj naročito u poslovnim centrima iako još uvijek nije zaživio kako je to na zapadu.  Prednost virtualne tajnice je izražena kod manjih  kompanija koji nemaju  potrebu za poslovnom tajnicom puno radno vrijeme već im povremeno treba administrativna podrška. To može uključivati sve od odlaska na poštu ili neku drugu instituciju, obračunavanja putnog naloga, pisanja ponuda ili računa pa sve do posluživanja gostiju sa kavom, sve ovisno o potrebama poslovanja. Na taj način, kompanije nemaju trošak dodatnog radnika, već plaćaju efektivno vrijeme poslovne tajnice koja će za njih profesionalno i brzo odraditi dogovorene zadatke.
 
Kako biste opisali trenutnu situaciju na hrvatskom tržištu?

Hrvatsko tržište nekretnina se posljednjih godina lagano oporavlja, naročito se to može vidjeti u ponudi i potražnji uredskog prostora na području grada Zagreba. Uz povećanu ponudu modernih uredskih prostora, sve je veći trend preseljenja kompanija u moderne i funkcionalne urede više kvalitete izvan centra grada koji imaju lagan pristup bez da se upadne u gradsku gužvu te osiguravaju parking za svoje korisnike.

Koja je vaša prednost u odnosu na Impact Hub, primjerice (ali i slične urede)?

bee@work poslovni centar ima ugodnu, ali profesionalnu atmosferu te je ponuda prvenstveno koncipirana na privatnim uredima koji se mogu dugoročno, privremeno ili povremeno koristiti, dok su DROP In radna mjesta dodatna pogodnost za povremene klijente te klijente koji koriste virtualne urede.  Ne nudimo mogućnost mentorstva kao što to nude HUB-ovi, ali zato nudimo administrativnu podršku, ali i usluge financija i računovodstva koje korisnici mogu dobiti na istoj lokaciji. Naime imamo sestrinsku kompaniju koja na istoj lokaciju nudi usluge računovodstva, financija i kontrolinga što je idealno za kompanije koje tek pokreću svoje poslovanje.