1. Možete li nam reći nešto o vašoj tvrtci i čime se bavite?

Glavna djelatnost tvrtke Uni-rad gradnja d.o.o. je najam vlastitih prvoklasnih poslovnih prostora za tvrtke a ostale djelatnosti obuhvaćaju trgovanje, posredovanje, dizajn, izgradnju, nadzor te upravljanje i održavanje objektima na domaćem i inozemnom tržištu.

2. Kako je vaša tvrtka podnijela europsku financijsku krizu? Koliki je bio utjecaj na tvrtku?

Loši makroekonomski pokazatelji te loše prognoze za ekonomiju vrše pritisak na smanjenje cijena najma, stoga su i naši prihodi smanjeni. No unatoč tomu, moramo biti zadovoljni iz razloga što i dalje potpisujemo nove ugovore o najmu i održavamo popunjenost našeg objekta na zadovoljavajućem nivou dok sve više poslovnih prostora u našem okruženju ostaje prazno.

3. Što vas čini drugačijima u odnosu na konkurenciju na vašem tržištu?

Najveći utjecaj na odabir poslovnog prostora ima lokacija, a mi se nalazimo na najpopularnijoj lokaciji u Zagrebu - poslovnoj zoni u Radničkoj cesti. Također, vrlo važan je interijer same zgrade. Neki najmoprimci zahtijevaju prostore otvorenog tipa, drugi klasične urede, a naši poslovni prostori se mogu prenamijeniti prema svakom zahtjevu najmoprimca. Profil naših najmoprimaca možda najbolje govori o našim kvalitetama. Kao primjer možemo navesti ambasadu Republike Češke.

4. Pošto je Hrvatska postala članicom EU 1. srpnja 2013., da li već primjećujete pozitivne učinke na tržište nekretnina? Kakva su vaša očekivanja?

Pozitivan učinak na tržište nekretnina je za sada izostao ali se očekuje da će ipak doći do povećanja potražnje ulaskom stranih kompanija na tržište.

5. Što mislite o tržištu nekretnina u Hrvatskoj u odnosu na ostatak regije?

Turizam bi trebao biti sektor u kojem će biti dosta razvojnih aktivnosti. Očekuje se konstantni rast ulaganja u projekte na Jadranu. Ostatak zemlje, uključujući Zagreb, se neće tako brzo oporaviti. Cijena zakupa je pala za 30% u posljednje četiri godine. Paradoks je u tome što cijene prodaje nisu pale zbog banaka i društava za upravljanje koji raspolažu imovinom koja je precijenjena u njihovoj bilanci. Stoga se kupnja komercijalnih nekretnina po trenutnim cijenama ne isplati i transakcije su vrlo rijetke.